KS MIREN

Moški pevski zbor Anton KlančičZa moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna bi lahko brez obotavljanje dejali, da je eden najstarejših tovrstnih sestavov na širšem Goriškem območju. Uradno je bil ustanovljen leta 1964, neuradno pa že veliko prej. Dokaz njegove kvalitete in tradicije, ki postaja z leti vedno bolj pomembna, je tudi podatek, da je preživel že veliko različnih zborovodij, generacij pevcev, sponzorjev, dve državi, tranzicijo ... ter pri tem ostal kvaliteten in pomemben člen kulturnega dogajanja v kraju.

Zbor ni nikoli pobiral posebej pomembnih odličij na raznih tekmovanjih, je pa vedno poskrbel, da so obiskovalci na njihovih nastopih uživali in jih ohranjali v lepem spominu še mnoga leta. Temu je prav gotovo pripomogel repertoar zasedbe, ki je bil sestavljen iz pretežno slovenskih ljudskih pesmi; zanje je značilno, da gredo slovenskemu človeku še posebej hitro v uho. V zboru domujeta dobra volja in »žur«, ki so ju znali člani zasedbe vedno pričarati.

Zgoraj opisani filozofiji sledi zbor še danes. Kljub temu da so se generacije zamenjale, da je postalo preživljanje prostega časa drugačno, kot je bilo nekoč, in da je nasploh občinstva povsod manj, v Mirnu ne odnehamo. Še vedno »oskrbujemo« bližnjo in daljno okolico s slovensko pesmijo, še vedno pojemo podoknice ter še vedno najdemo dovolj časa, da s poslušalci po nastopih pokramljamo in še kakšno zapojemo. Prepričani smo, da so ravno druženje, pozitivna energija in sprostitev tisti elementi, ki jih ljudje najbolj potrebujejo in tudi odkrito želijo. Ravno zato posvečamo temu delu na nastopih vsaj enak delež energije kot sami izvedbi. Zbor ima trenutno 13 članov; vsi po vrsti smo stari med 15 in 25 let. Posebej smo ponosni in hkrati srečni, da nas vodi naš sovrstnik Jani Klančič, ki je pred kratkim stopil iz pevskih vrst in postal zborovodja. Vsi sedanji pevci smo še nedolgo od tega delovali v Fantovski skupini, ki jo je osnoval in 5 let uspešno vodil naš, v srcih večni zborovodja Zdravko Klanjšček, kateremu gredo vse pohvale in čast, da je uspel z neizmerno voljo in potrpljenjem ustvariti trdno osnovo, na kateri lahko gradimo tudi v prihodnosti.

 

Pevsko društvo Anton Klančič Miren
Miren 138
5291 Miren

Predsednik: Aleš Savnik
Tajnik: Gašper Olivo
Tel: 041-931539
Zborovodja: Jani Klančič
Tel: 040-575237
Spletna stran: http://www.mopzak.com/