KS MIREN

Panorama MirnaMiren je dolgo strnjeno naselje ob vznožju goriškega Krasa, v ravnini ob reki Vipavi, ki teče tu v velikem okljuku. Nahaja se v občini Miren - Kostanjevica in leta 2014 je imel 1500 prebivalcev.

Miren je občinsko središče z razvito mrežo javnih ustanov in storitvenih služb. V gornjem delu vasi stoji ob glavni cesti župnijska cerkev sv. Jurija, na griču Mirenski grad pa še romarska cerkev Žalostne Matere božje s samostanom in drugimi poslopji. V vasi je krajevni urad, osnovna šola z vrtcem, zdravstveni in zobozdravstveni dom, zasebni zobozdravstveni ambulanti, lekarna, pošta, banka, zavarovalna urada, bencinski servis, več gostinskih lokalov, samopostrežna trgovina, trgovina z obutvijo, ribarnica in mesnica. Miren je delno oskrbovalno središče tudi za prebivalstvo iz sosednjih slovenskih naselij v Italiji.

Reka Vipava je že okrog 30 let manj primerna za kopanje in danes privablja predvsem ribiče. Reka ima v Mirnu zelo zanimiv vijugast tok in kar trikrat preteče mirensko-orehovsko površino. Na južni strani Mirna se dviga 120 m visoka vzpetina s cerkvijo, misijonsko hišo lazaristov in samostanom.
Pod krajevno skupnost Miren spada še naselje Vrtoče.

Vrtoče so manjše naselje z dvema gručama hiš ob reki Vipavi pod pobočjem Krasa ob krajevni cesti Miren – Renče. Prva skupina hiš ”Pri Šelu” je v neposredni bližini nogometnega igrišča v Mirnu; tu je še obnovljeni jez. Druga skupina hiš je nekoliko dlje v smeri Renč.